Resources / Church / 50 Bible Trivia Questions for Kids, Youth Groups and Adult Small Groups

50 Bible Trivia Questions for Kids, Youth Groups and Adult Small Groups

bible trivia questionsKick off your next small group or Sunday school class with a fun round of Bible trivia using these easy-to-answer and fun-to-discover questions. Giving multiple choice answers helps take the pressure off — and can lead to some great discussions. 

Bible Trivia For Kids 

  1. When Samuel picked David as king, God reminded us that while people look at the outward appearance, what does God look at? Is it our motives, our attitude, our work done on earth or our heart? Answer: the heart; 1 Samuel 16:7 
  2. What is the last book of the Old Testament? Is it Second Samuel, Matthew, Zephaniah or Malachi? Answer: Malachi (Have them look and also note the very last verse: God reminds us how very important it is to love our family!)bible bowl trivia quiz questions ideas sunday school kids  
  3. How many times did God call out to young Samuel in the night as he was lying down in the house of the Lord? Was it four times, three times, once or 20 times? Answer: four times; 1 Samuel 3:3-10
  4. After Jesus was baptized, God said, “This is my son, whom I _____.” Is it whom I love, whom I will bless, whom I cherish or whom I have sent? Answer: whom I love; Matthew 3:17 (and Mark 1:11 and Luke 3:22)
  5. What instrument did David play? Answer: Harp/lyre Bonus question: Name the king he played it for. Bonus answer: King Saul; 1 Samuel 16:14-23
  6. Finish this verse from 1 Thessalonians: Pray without ______. Is it doubting, crying, complaining or ceasing? Answer: ceasing; 1 Thessalonians 5:17
  7. After Noah got off the boat, what sign did God give to showed his promise to never flood the world again? Was it a dove, an olive branch, a rainbow or a fire in a bush? Answer: rainbow; Genesis 9:12-16

Ask parents to contribute trivia prizes with a sign up. SAMPLE


  1. How many days and nights did Jesus fast? Was it 22, 40, 365 or 12? Answer: 40; Matthew 4:2
  2. Who was the first person to come upon the injured man in the parable of the Good Samaritan? Was it the tax collector, the innkeeper, the priest or the judge? Answer: the priest; Luke 10:25-37
  3. Finish this verse: “In addition to all this, take up your shield of _____, with which you can extinguish all the flaming arrows of the evil one. Is it Shield of Faith, Shield of the Spirit, Shield of Protection or Shield of Righteousness? Answer: Shield of Faith; Ephesians 6:16
  4. Which New Testament book has Jesus’ Sermon on the Mount? Is it Hebrews, John, Revelation or Matthew? Answer: Matthew; It covers several chapters (5-7) and teaches some of the most familiar lessons like not to worry and the “golden rule” (7:12).
  5. How many times does the Bible mention the word “snow?” Is it 24 times, five times, never or 12 times? Answer: 24 times; several verses that mention snow are Psalm 51:7, Proverbs 31:21, Isaiah 1:18
  6. What did King Solomon ask God to give him? Was it prosperity, a new barn for his grain, fame or wisdom? Answer: wisdom; 1 Kings 3:9
  7. What location does Jesus say to light a lamp for all to see? Is it on a hill, out in the open, on a stand or on a roof? Answer: on a stand; Matthew 5:15
  8. What piece of clothing made Joseph’s brothers jealous? Was it a coat, shoes, belt or special headpiece? Answer: a coat; Genesis 37:3
  9. How many days was Jonah in the belly of the big fish? Was it one, three, five or seven days. Answer: three days and three nights; Jonah 1:17
  10. How was Ruth related to Naomi? Daughter, sister, daughter-in-law or cousin? Answer: Ruth was Naomi’s daughter-in-law (son’s wife); Ruth 1:22
Church usher bible study sign up form Easter church volunteer bible study sign up form 24 hour prayer chain vigil volunteer sign up

Bible Trivia for Youth Groups 

  1. Out of the following, which did God NOT tell the Israelites to do in order to keep his commandments on their hearts? Teach the commandments to their children; Defend the commandments in response to the gods of the peoples around them; Talk of them when they sit in their homes, when they walk around, when they lie down and when they rise; Write them on the doorposts of their houses? Answer: defend the commandments in response to the gods of the peoples around them; Deuteronomy 6:6-9 bible bowl trivia quiz questions ideas sunday school youth group teens
  2. Noah sent two birds from the ark — what were they? (Bonus: Which did he send first?) Dove and a sparrow, dove and a pelican, dove and a raven, sparrow and an eagle? Answer: dove and a raven; Bonus answer: raven was first; Genesis 8:6-9
  3. In what languages were most of the Old Testament and New Testament given in? Are they both in Greek, Greek and Latin, Latin and Hebrew or Hebrew and Greek? Answer: Hebrew (Old Testament) and Greek (New Testament)
  4. Name one of the five books in the Bible that contain only one chapter. Choose from 1 John, Titus, Habakkuk or Obadiah. Answer: Obadiah (For bonus points, the others are Philemon, 2 & 3 John and Jude)
  5. How much of his wealth did Zacchaeus give to the poor? Was it 10 percent, all of it, half of it or what he had collected in taxes? Answer: half of it; Luke 19:8
  6. What will be the outcome of honoring your father and your mother? Is it that you will live long in the land, that you will prosper in all you do, that you will be blessed to the seventh generation or you will have bountiful crops? Answer: you will live long in the land; Exodus 20:12
  7. Fill in this blank: Two are better than one because they have a good return for their work: If one falls down, _____ _____ can help him up. Is it Jesus Christ, God’s spirit, his friend or his family? Answer: his friend; Ecclesiastes 4:9-10

Rally your youth group with a pizza and Bible trivia RSVP sign up. SAMPLE


  1. To what city was Saul traveling when he saw a great light and Jesus asked, “Why do you persecute me?” Was it Jerusalem, Bethlehem, Philippi or Damascus? Answer: Damascus; Acts 9:3-4
  2. What animal does Moses compare the people of Israel to when speaking to the Lord? Is it sheep, goats, lions or eagles? Answer: sheep; Numbers 27:17
  3. Who changed his name to Israel and why? Was it Moses after he was found as a baby in a basket, was it Jacob after he struggled with God, was it Daniel after he came out of the lion’s den or was it David after he won the battle with Goliath? Answer: Jacob after he struggled with God; Genesis 32:28 (This would be great for a lesson in persistence!)
  4. In Luke, the woman cleans Jesus feet with what two things?  Was it soap and water, water and a towel, tears and a towel or tears and her hair? Answer: her tears and her hair; Luke 7:44
  5. God told Moses not to come any closer to the burning bush until he did what? Was it listen to an angel, take off his sandals, acknowledge God as the One True God or sacrifice his son Isaac? Answer: take off his sandals; Exodus 3:5
  6. According to Hebrews, God’s word is _____ and _____.  Is it ancient and inspiring, living and active, gentle and instructive or mysterious and wonderful? Answer: living and active; Hebrews 4:12
  7. When Jesus died, what three things happened? Pick from this list of five: earthquake, a plague on the house of Pilate, veil in the temple torn, all babies cried at once, tombs broke open. Answer: earthquake, veil in the temple torn, tombs broke open; Matthew 27:51-52
  8. What were the names of the twins who wrestled in their mother’s womb? Was it Cain and Abel, Paul and Peter, Jesus and John or Jacob and Esau? Answer: Jacob and Esau; Genesis 25:22-26
  9. Which of the following is NOT part of the armor of God? Is it the belt of truth, shield of knowledge, sword of the Spirit or helmet of salvation Answer: shield of knowledge; Ephesians 6:10-18 (it’s shield of faith!) 
  10. What book of the Bible do you find Lydia of Thyatira’s story? Isaiah, Proverbs, Acts or First Colossians? Answer: Acts; Acts 16 

Bible Trivia for Adults 

  1. Where did Elijah meet with the prophets of Baal to prove that God is the one true god? Was it Mount Moriah, Mount of Olives, Mount Ararat, or Mount Carmel? Answer: Mount Carmel; 1 Kings 18:19 (Bonus round could be finding/naming why the others are notable)bible bowl trivia quiz questions ideas adult church community small group
  2. Where did Jesus grow up after returning from Egypt? Was it Nazareth, Bethlehem, Jerusalem or Lower East Side? Answer: Nazareth; Luke 2:39-40
  3. James 4 asks, “What causes fights and quarrels among you? Don't they come from your _____ that battle within you? You want something but don’t get it.” Is the blank sins, evil motivations, desires or selfish tendencies? Answer: desires; James 4:1-2
  4. In which book of the Bible is this verse found: “Train up a child in the way he should go and when he is old he will not turn from it.” Is it Leviticus, Titus, Proverbs or Habakkuk? Answer: Proverbs; Proverbs 22:6
  5. What was Aaron doing while Moses was up getting the 10 Commandments?  Was it having a potluck with the Israelites, praying to God, telling the Israelites to wait and be patient or making a golden idol? Answer: making a golden idol Bonus questions: what shape was the idol and what was it made of? Bonus Answers: shape of a calf and made of earrings; Exodus 32:2-4 
  6. What does this name of God mean: Jehovah Rapha? Is it The Lord who leads, The Lord who sends, The Lord who provides or The Lord who heals? Answer: The Lord who heals; Exodus 15:26
  7. What is the name commonly given to the first five books of the Old Testament? Is it the Pentateuch, the Doxology, the Apocrypha or the Septuagint? Answer: The Pentateuch (pronounced pen-ta-tuke) Bonus question: What does the word mean? Bonus answer: “Five books” or “five scrolls” 
  8. In Revelation, Jesus says: “Do not be afraid. I am the ____ and the ____.” Is it the First and the Last, the Way and the Truth, the Life and the Truth or the Lion and the Lamb? Answer: the First and the Last; Revelation 1:17

Coordinate Bible study snacks with a sign up. SAMPLE


  1. Where in the New Testament does it talk about the perseverance of Job? Is it in the book of Hebrews, Revelation, 2 Timothy or James? Answer: James; James 5:10-11
  2. What does Jesus say about judging others? Is it judge fairly, judge justly, judge not or judge Judy? Answer: judge not; Luke 6:37 (This could lead to a great discussion on the difference of being discerning vs. condemning others)
  3. “The _____ _____ of the wise are more to be heeded than the shouts of a ruler of fools.” Are the blanks the true sayings, quiet words, harsh rebukes or silent prayers? Answer: quiet words; Ecclesiastes 9:17
  4. What were the two plagues that afflicted the Egyptians physically? Was it gnats and blisters, boils and hives, dandruff and hives or gnats and boils? Answer: gnats and boils; Exodus 8-9
  5. Fill in the blank: “In the same way, ______ are to be worthy of respect, sincere, not indulging in much wine, and not pursuing dishonest gain.” Is it husbands, postal workers, wives or deacons? Answer: deacons; 1 Timothy 3:8
  6. What did the mysterious hand write on the wall at King Belshazzar’s banquet?  Was it Eli Eli Lama Sabachthani; Jehovah-Jireh; Mene, Mene, Tekel, Parsin; or Shadrach Meshach and Abednego? Answer: Mene, Mene, Tekel, Parsin Bonus question: What does Tekel mean? Bonus answer: Tekel means “You have been weighed on the scales and found wanting;” Daniel 5:25-28 
  7. Which of the following did Paul NOT mention that individual members of the church should bring when coming together in worship? Is it a hymn, a gift of leadership, a word of instruction, a revelation, a tongue or an interpretation? Answer: a gift of leadership; 1 Corinthians 14:26 (This could spark a conversation about “being the church” and trusting the Holy Spirit in each brother/sister, rather than expecting church leaders to facilitate everything.) 
  8. How many of each animal did Moses bring into the Ark? Answer: None, Moses led people out of Egypt. Noah was on the ark! (You gotta end on a trick question!)
No matter the age, you can use these questions to spark a fun round of trivia, mixing it up depending on your group’s ability levels. And if everyone gets stumped, try a speed round to see who can find the answer the fastest in the Bible. (That’s where those reference verses comes in handy!) 

Julie David is married to a worship pastor and after 20 years in ministry together with three daughters, she is still developing the tender balance of thick skin and gracious heart. She leads a small group of high school girls.